Un déjeuner français

Een Franse (zaken) lunch - Un déjeuner français

En France, on déjeune !

Merci! voor het aanvragen van deze gratis proefmodule uit de cursus een ‘Franse (zaken) lunch’, verzorgd door Witkamp Events. De cursus bestaat uit 5 modules en jij krijgt inzage in de eerste module (‘Réserver une table’). Je maakt kennis met de online leeromgeving, de aangeboden lesstof en verschillende oefeningen. Alle aangeboden vocabulaire kun je beluisteren en je kunt zien hoe de grammatica wordt uitgelegd. 

Maak snel kennis met je docent Patricia Witkamp en haar 2 assistenten: Madame Anne Astuce en Pierre Phonétique. Anne vertelt je alles over de sociale, culture èn zakelijke verschillen tussen Nederland en Frankrijk. Pierre geeft je inzicht in de uitspraak van woorden en/of zinsconstructies.

Of je nu een beginner bent of al enkele jaren kennis hebt van de Franse taal, jij gaat zeker inspiratie halen uit dit unieke document. Uniek omdat cultuur, de juiste vocabulaire èn toepasbare grammaticale oefeningen samenkomen. Vaak zie je de zogenaamde ‘lijstjes’ voorbij komen in tijdschriften of op internet maar deze cursus bied je meer dan een opsomming met tips.

Heb je na het inzien van dit proefmateriaal nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Of wil je graag een persoonlijk studieadvies of een privé les inplannen? Neem contact op via info@witkampevents.nl

Disclaimer:
Zonder schriftelijke toestemming van Witkamp Events is het de gebruiker niet toegestaan dit document te verveelvoudigen en/of openbaar te maken, met uitzondering van verveelvoudiging voor eigen gebruik. Ondanks het feit dat dit document met zorg is samengesteld, kan Witkamp Events niet aansprakelijk worden gesteld voor de onjuistheid, onvolledigheid of non-actualiteit van de geboden informatie.

Maak kennis met Patricia Witkamp | Witkamp Events

BIENVENUE

Welkom bij de cursus ‘un déjeuner français’

Voordat ik wat over mezelf vertel wil ik je uitleggen ‘waarom’ ik deze cursus heb ontwikkeld.

Mijn eerste ‘echte baan’ was bij het steunpunt van de ANWB in Lyon, vele jaren geleden inmiddels, en ik maakte er kennis met de uitgebreide lunchpauzes van 2 tot 2.5 uur. Fantastisch vond ik dat: een lange pauze midden op de dag, voldoende tijd om in goed gezelschap te eten en relaties/vriendschappen op te bouwen. Ik genoot intens van het aanbod van de restaurants en vond het een verademing te zien dat bijna iedereen deze ‘lunchpauze’ gebruikte om even afstand te nemen van het werk en aandacht te hebben voor elkaar. Je kunt je voorstellen dat ik bij terugkomst in Nederland teleurgesteld was (en nog steeds ben overigens…) dat er niet een zelfde ‘eetcultuur’ heerst.

Mede daarom heb ik bij alle events die ik organiseer goede catering hoog in het vaandel staan en is er altijd voldoende tijd voor een uitstekende lunch!

Samenkomen voor een maaltijd en de tijd nemen voor elkaar is belangrijk voor Fransen. Zowel zakelijk als privé. Fransen zijn erg relatiegericht en kennen vanuit vroeger tijden een hofcultuur in tegenstelling tot Nederland waarbij de ‘doe-maar-gewoon-cultuur’ voorop staat. Of je nu zakelijk gaat lunchen met (potentiële) klanten of privé, ik inspireer je graag. Ook informeer ik je over de culturele en sociale verschillen.

Dan is het nu tijd om mezelf aan je voor te stellen:

Het woord saai is aan mij zeker niet besteed. De woorden die beter bij me passen zijn: creatief – gul – empathisch – recht door zee – eigenzinnig – probleemoplossend – doelgericht èn origineel.

Waarom ik doe wat ik doe:

Meer dan 25 jaar werk ik internationaal, vooral gericht op Franssprekende landen met een sterke voorkeur voor de bruisende stad Parijs. Verbindingen maken en contacten leggen is mijn tweede natuur en dat is waar ik energie van krijg. Mede daarom organiseer ik met veel plezier en enthousiasme zakelijke trips naar Parijs waar verbinden, netwerken en inspiratie opdoen centraal staan.

Verder ben ik een pragmatische docente die verschillende zakelijke trainingen Frans verzorgt en flexibele bijles programma’s voor scholieren en studenten. Alle lessen op maat naar behoefte en wens van de cursist! Kennis van een taal opent deuren.

Eens per maand neem ik een podcast op waarbij ik in gesprek ga met creatievelingen en ondernemende, bijzondere personen die een speciale band hebben met Parijs of in Parijs of Frankrijk zijn gevestigd. De zogenaamde Paris-Podcasts zijn altijd positief en vol energie en inspiratie!

Tevens ben ik lid van Atelier Néerlandais te Parijs, het platform van de Nederlandse ambassade in Parijs voor creatieve bedrijfstakken. Ook organiseer ik exclusieve (netwerk) events voor dames èn heren.

Bekijk gerust mijn profiel via LinkedIn

Assistenten:

Samen met Madame Anne Astuce en Pierre Phonétique leid ik je door deze cursus heen. Je gaat zelf actief aan de slag met de lessen binnen de verschillende modules. Graag stellen zij zich aan je voor...

Madame Anne Astuce

‘Bonjour, je m’appelle Anne…’
en ik weet ècht alles van de culturele, zakelijke èn sociale verschillen tussen Frankrijk en Nederland. Met plezier vertel ik je hierover en ik geef je de juiste ‘astuces’ zodat je als een volleerd kenner voor de dag komt als je zaken doet met ‘de Fransen’. In het dagelijkse leven maar ook in de zakenwereld.

*astuce = een slimme oplossing of een handige, bruikbare tip

Pierre Phonétique

‘Moi, je m’appelle Pierre…’

en ik ben een goede ami van Anne. Ik leer je alles over de uitspraak van accenten, bepaalde woorden of zinsconstructies. Bijna alle fragmenten in deze cursus lees ik voor, zodat jij goed kunt oefenen.

En france, on déjeune… In Frankijk, lunchen we! Lunches worden niet overgeslagen en een korte middagpauze van 20 minuten waarbij je snel een boterham eet is niet denkbaar. Een Franse lunch is niet persé een hele uitgebreide maaltijd maar ‘un plat du jour’ in een gezellige brasserie verricht wonderen, zeker in goed gezelschap. Veel restaurants hebben steeds een ander dagmenu dat over het algemeen veel voordeliger is dan een menu ‘à la carte’ en vaak ook sneller wordt geserveerd. Lunchtijd is tussen 12.00 en 15.00 uur. De tijd nemen om met aandacht te eten is belangrijk: een sociaal moment waarbij je bij kunt praten met vrienden of collega’s en zakenrelaties. Fransen hebben het recht om tijdens lunchtijd onbereikbaar te zijn. Telefoontjes of mails worden dan ook niet beantwoord!

 

Wist je dat…

‘Het ritueel van een Franse maaltijd’ aan de lijst van Immateriële Wereld Erfgoederen van Unesco is toegevoegd?

Lees er alles over via onderstaande link (tekst is in het Engels).

https://ich.unesco.org/en/RL/gastronomic-meal-of-the-french-00437

Samen een maaltijd delen is tijd nemen voor elkaar: het delen van momenten met elkaar en elkaars verhalen tot je nemen. Dit versterkt je relatie en bevordert de samenwerking en verstandhouding.

Opbouw van de cursus ‘un déjeuner français’

Heel bewust heb ik gekozen voor uniek thematisch lesmateriaal. Alle vocabulaire heeft te maken met ‘een Franse lunch’. Deze cursus bevat veel luisterfragmenten, ingesproken door een native Fransman, en de fragmenten staan direct bij de oefening of leesstof.  Het aanbod van grammatica is direct praktisch toepasbaar. Ook vind je diverse soorten oefeningen in de lessen: lezen, luisteren, schrijven èn zelf spreken. Culturele en sociale ‘verschillen’ komen ook aan bod.

De cursus is volledig online te volgen: ik heb er echter bewust voor gekozen om geen meerkeuze vragen in te zetten. Belangrijk bij het leren van een taal is schrijven: je traint hiermee automatisch je hersenen en onthoudt het geschrevene beter. Gebruik een schrift of notitieboekje voor het maken van aantekeningen en het noteren van je antwoorden.

Vocabulaire gaan we leren met flitskaarten: in de eerste les leg ik je uit waarom het werken met flitskaarten een succesvolle leermethode is zodat jij je woordenschat kunt gaan uitbreiden. Natuurlijk krijg je ‘tips and tricks’ zodat je plezier gaat krijgen in het leren van woordjes of zinsconstructies.

Je kunt hier alvast een PDF downloaden met een blanco voorbeeldblad van flitskaarten en uitprinten.

Deze cursus bestaat uit 5 modules:

Module 1 = ‘Réserver une table’

Jouw leerdoel voor deze module:

Je leert in deze module hoe je een tafel reserveert. Ook leer je je (bedrijfs) naam goed spellen zodat elke Fransman of Française je begrijpt. Na deze module laat jij zonder problemen je telefoonnummer of mailadres achter, mocht dit nodig zijn. De module bestaat uit 3 uitgebreide lessen met diverse  oefeningen (luisteren, lezen, schrijven èn toepassen) die je voorbereiden op een praktijksituatie.

De volgende grammatica onderdelen worden behandeld:

*uitleg van accenten en dubbele klinkers – *je voudrais – *’je-on-vous’ methode – *tijdsbepalingen en dagen/maanden – *getallen en tellen – *telefoonalfabet en naam spellen – *de werkwoorden ‘avoir’ en ‘être’ – *lidwoorden en samentrekkingen

Module 1 is jouw G R A T I S module en heeft 31 luisterfragmenten, iets meer dan 25 minuten luistervaardigheid. Ook heb je na afloop van deze module (minstens) 140 flitskaarten geschreven.

Hopelijk smaakt jouw gratis module naar meer! Bekijk alvast de verdere inhoud van de cursus.

Module 2 = ‘Au restaurant’

Jouw leerdoel voor deze module:

In deze module leer je de menukaart te begrijpen (je gaat heel veel woorden leren) en kun je een bestelling plaatsen. Ook kun je vertellen over je (eventuele) allergieën of (dieet)wensen. Om advies vragen, bij voorbeeld de juiste wijn-spijs combinatie, is na het volgen van deze module een ‘eitje’. Extra: diverse uitdrukkingen over eten worden uitgelegd.

De volgende grammatica onderdelen worden behandeld:

*delend lidwoord – *de werkwoorden ‘prendre’ ‘boire’ ‘manger’ – *zin vragend maken en vragende voornaamwoorden – *zin ontkennend maken – * il y a

Module 3 = ‘La conversation’

Jouw leerdoel voor deze module:

Na afloop van deze module beschik jij over de juiste èn voldoende gespreksstof voor aan tafel. Je kunt vertellen over je familie, de sport die je beoefent en hobby’s. Natuurlijk ontbreken typisch Nederlandse (eet) gewoonten niet.

De volgende grammatica onderdelen worden behandeld:

*bijvoeglijke naamwoorden (vorm en plaats) – *de werkwoorden ‘aimer’ en ‘préférer’ – *bijwoorden – *uitdrukkingen met ‘faire du-de la’ – *bezittelijke voornaamwoorden

Module 4 = ‘L’addition svp !’

Jouw leerdoel voor deze module:

Je leert hoe je een compliment overbrengt na afloop van de lunch. Maar ook wanneer je de rekening vraagt en hoe. Vragen of er een taxi kan worden besteld komt ook aan bod. Ook is er aandacht voor ‘le langage populaire’ : spreektaal en leer je over uitdrukkingen die te maken hebben met geld.

De volgende grammatica onderdelen worden behandeld:

*voltooide tijd – *vaak voorkomende werkwoorden ‘aller’ ‘faire’ ‘pouvoir’ –

* spreektaal

Module 5 = Résumé

De laatste module is een samenvatting van de cursus

*alle aangeboden vocabulaire (met uitspraak!)

*alle behandelde grammatica overzichtelijk bij elkaar

*de transscripties (uitgeschreven luisterfragmenten)

*tips èn adressen voor als je gaat lunchen in Parijs

Start je gratis module hieronder:

Modules

Module 1 = Réserver une table

Lessen