Een Franse (zaken) lunch – Un déjeuner français

Een Franse (zaken) lunch - Un déjeuner français

En France, on déjeune !

Merci! voor het aanvragen van deze gratis proefmodule uit de cursus een ‘Franse (zaken) lunch’, verzorgd door Witkamp Events. De cursus bestaat uit 5 modules en jij krijgt inzage in de eerste module (‘Réserver une table’). Je maakt kennis met de online leeromgeving, de aangeboden lesstof en verschillende oefeningen. Alle aangeboden vocabulaire kun je beluisteren en je kunt zien hoe de grammatica wordt uitgelegd. 

Maak snel kennis met je docent Patricia Witkamp en haar 2 assistenten: Madame Anne Astuce en Pierre Phonétique. Anne vertelt je alles over de sociale, culture èn zakelijke verschillen tussen Nederland en Frankrijk. Pierre geeft je inzicht in de uitspraak van woorden en/of zinsconstructies.

Of je nu een beginner bent of al enkele jaren kennis hebt van de Franse taal, jij gaat zeker inspiratie halen uit dit unieke document. Uniek omdat cultuur, de juiste vocabulaire èn toepasbare grammaticale oefeningen samenkomen. Vaak zie je de zogenaamde ‘lijstjes’ voorbij komen in tijdschriften of op internet maar deze cursus bied je meer dan een opsomming met tips.

Heb je na het inzien van dit proefmateriaal nog vragen of zijn er onduidelijkheden? Of wil je graag een persoonlijk studieadvies of een privé les inplannen? Neem contact op via info@witkampevents.nl

Disclaimer:
Zonder schriftelijke toestemming van Witkamp Events is het de gebruiker niet toegestaan dit document te verveelvoudigen en/of openbaar te maken, met uitzondering van verveelvoudiging voor eigen gebruik. Ondanks het feit dat dit document met zorg is samengesteld, kan Witkamp Events niet aansprakelijk worden gesteld voor de onjuistheid, onvolledigheid of non-actualiteit van de geboden informatie.

Maak kennis met Patricia Witkamp | Witkamp Events

BIENVENUE

Welkom bij de cursus ‘un déjeuner français’

Voordat ik wat over mezelf vertel wil ik je uitleggen ‘waarom’ ik deze cursus heb ontwikkeld.

Mijn eerste ‘echte baan’ was bij het steunpunt van de ANWB in Lyon, vele jaren geleden inmiddels, en ik maakte er kennis met de uitgebreide lunchpauzes van 2 tot 2.5 uur. Fantastisch vond ik dat: een lange pauze midden op de dag, voldoende tijd om in goed gezelschap te eten en relaties/vriendschappen op te bouwen. Ik genoot intens van het aanbod van de restaurants en vond het een verademing te zien dat bijna iedereen deze ‘lunchpauze’ gebruikte om even afstand te nemen van het werk en aandacht te hebben voor elkaar. Je kunt je voorstellen dat ik bij terugkomst in Nederland teleurgesteld was (en nog steeds ben overigens…) dat er niet een zelfde ‘eetcultuur’ heerst.

Mede daarom heb ik bij alle events die ik organiseer goede catering hoog in het vaandel staan en is er altijd voldoende tijd voor een uitstekende lunch!

Samenkomen voor een maaltijd en de tijd nemen voor elkaar is belangrijk voor Fransen. Zowel zakelijk als privé. Fransen zijn erg relatiegericht en kennen vanuit vroeger tijden een hofcultuur in tegenstelling tot Nederland waarbij de ‘doe-maar-gewoon-cultuur’ voorop staat. Of je nu zakelijk gaat lunchen met (potentiële) klanten of privé, ik inspireer je graag. Ook informeer ik je over de culturele en sociale verschillen.

Dan is het nu tijd om mezelf aan je voor te stellen:

Het woord saai is aan mij zeker niet besteed. De woorden die beter bij me passen zijn: creatief – gul – empathisch – recht door zee – eigenzinnig – probleemoplossend – doelgericht èn origineel.

Waarom ik doe wat ik doe:

Meer dan 25 jaar werk ik internationaal, vooral gericht op Franssprekende landen met een sterke voorkeur voor de bruisende stad Parijs. Verbindingen maken en contacten leggen is mijn tweede natuur en dat is waar ik energie van krijg. Mede daarom organiseer ik met veel plezier en enthousiasme zakelijke trips naar Parijs waar verbinden, netwerken en inspiratie opdoen centraal staan.

Verder ben ik een pragmatische docente die verschillende zakelijke trainingen Frans verzorgt en flexibele bijles programma’s voor scholieren en studenten. Alle lessen op maat naar behoefte en wens van de cursist! Kennis van een taal opent deuren.

Eens per maand neem ik een podcast op waarbij ik in gesprek ga met creatievelingen en ondernemende, bijzondere personen die een speciale band hebben met Parijs of in Parijs of Frankrijk zijn gevestigd. De zogenaamde Paris-Podcasts zijn altijd positief en vol energie en inspiratie!

Tevens ben ik lid van Atelier Néerlandais te Parijs, het platform van de Nederlandse ambassade in Parijs voor creatieve bedrijfstakken. Ook organiseer ik exclusieve (netwerk) events voor dames èn heren.

Bekijk gerust mijn profiel via LinkedIn

Assistenten:

Samen met Madame Anne Astuce en Pierre Phonétique leid ik je door deze cursus heen.

Je gaat zelf actief aan de slag met de lessen binnen de verschillende modules.

Graag stellen zij zich aan je voor...

Pierre Phonétique

‘Moi, je m’appelle Pierre…’

en ik ben een goede ami van Anne. Ik leer je alles over de uitspraak van accenten, bepaalde woorden of zinsconstructies. Bijna alle fragmenten in deze cursus lees ik voor, zodat jij goed kunt oefenen.

Madame Anne Astuce

‘Bonjour, je m’appelle Anne…’
en ik weet ècht alles van de culturele, zakelijke èn sociale verschillen tussen Frankrijk en Nederland. Met plezier vertel ik je hierover en ik geef je de juiste ‘astuces’ zodat je als een volleerd kenner voor de dag komt als je zaken doet met ‘de Fransen’. In het dagelijkse leven maar ook in de zakenwereld.

*astuce = een slimme oplossing of een handige, bruikbare tip

Deze cursus bestaat uit 5 modules:

Module 1 = Réserver une table

Je leert in deze module hoe je een tafel reserveert, telefonisch of bij binnenkomst van een restaurant. Ook leer je je naam goed spellen zodat elke Fransman of Française je begrijpt. Na deze module laat jij zonder problemen ook je telefoonnummer of mailadres achter mocht dit nodig zijn.  De module bestaat uit 3 uitgebreide lessen met diverse (rollenspel) oefeningen.

Grammatica :

• accenten

• je voudrais

• je-on-vous methode

• tijdsbepalingen en dagen/maanden

• getallen en tellen

• de werkwoorden ‘avoir’ en ‘être’

• lidwoorden en samentrekkingen

Module 2 = Au restaurant

In deze module leer je de menukaart te begrijpen en kun je een bestelling plaatsen. Ook kun je vertellen over je (eventuele) allergieën of (dieet)wensen. Je kunt ook om advies vragen, bij voorbeeld de juiste wijn-spijs combinatie.  Diverse uitdrukkingen over eten komen ook aan bod in deze module.

Grammatica :

• delend lidwoord

• de werkwoorden ‘prendre’ ‘boire’ ‘manger’

• zin vragend maken en vragende voornaamwoorden

• zin ontkennend maken

Module 3 = La conversation

Na afloop van deze module beschik jij over de juiste èn voldoende gespreksstof voor aan tafel. Je kunt vertellen over je familie en hobby’s. Natuurlijk ontbreken typisch Nederlandse (eet) gewoonten niet.

Grammatica:

• bijvoeglijke naamwoorden (vorm en plaats)

• de werkwoorden ‘aimer’ en ‘préférer’

• bijwoorden

• uitdrukkingen met ‘faire du-de la’

• bezittelijke voornaamwoorden

Module 4 = L’addition svp!

Je leer hoe je een compliment overbrengt na afloop van de maaltijd. Maar ook wanneer je de rekening vraagt en hoe. Maak ook kennis met ‘le langage populaire’ : spreektaal en uitdrukkingen en leer wat uitdrukkingen die te maken hebben met geld.

Grammatica:

• voltooide tijd

• vaak voorkomende werkwoorden ‘aller’ ‘faire’ ‘pouvoir’

• spreektaal

Module 5 = Résumé

De laatste module is een samenvatting van de cursus

• alle aangeboden vocabulaire (met uitspraak!) èn tips hoe je het beste woordjes/zinsconstructies kunt leren

• de behandelde grammatica overzichtelijk bij elkaar

• tips en adressen voor als je gaat lunchen in Parijs

Modules

Module 1 = Réserver une table

Lessen