Esmeralda met Dirk Zeelenberg

Netwerken levert je meer op dan alleen kennissen en kennis

Dat we het tegenwoordig allemaal (te) druk hebben is niets nieuws. Alles doen en bijhouden lukt allang niet meer; het is noodzakelijk om keuzes te maken.

Als we het erg druk hebben, is een eerste reactie vaak dat we ons terugtrekken uit het sociale leven. We zijn te moe om af te spreken met vrienden en naar bijeenkomsten gaan we al liever helemaal niet meer.  Terwijl sociale steun ofwel contact met anderen juist stress verlagend werkt. Als we ons gesteund voelen, kunnen we meer aan, voelen we ons veerkrachtiger en heeft stress minder vat op ons. Reden hiervoor is de psychologische sociale ondersteuning die je bewust dan wel onbewust ervaart.

Juist het directe, live contact met mensen maakt dat we ons gezien voelen. Meer nog dan de – vaak oppervlakkige – online contacten. Het is daarom helemaal zo gek niet om juist tijd te investeren in het vergroten van je (offline) netwerk.

Winst van een bijeenkomst

Daarnaast levert netwerken je natuurlijk nog veel meer op. Je vergroot je zichtbaarheid en mensen onthouden je beter; gouden kapitaal in deze netwerkeconomie. En jij leert weer van inspirerende mensen die je hebt ontmoet. Met andere woorden, skip je sociale contacten niet te snel als je het druk heb. Ga juist een keer ‘iets anders dan anders’ doen. Wees nieuwsgierig naar wat anderen te vertellen hebben en blijf daarna connected met degenen die je ontmoet hebt. Het is fijn om een groep om je heen te hebben waar je terecht kunt voor informatie, steun of gewoon eens open kunt sparren.

Netwerken levert juist stress op

Het deelnemen aan een (netwerk)bijeenkomst is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. De meesten van ons gaan liever naar een groep ‘bekenden’ dan dat we ons storten in een bijeenkomst met vreemden. Als je jezelf realiseert dat sommige andere deelnemers ook die drempel over moeten, dan is het misschien al wat gemakkelijker voor je.

Vind jij netwerken lastig? Dan vind je hier tips die je kunt inzetten als je naar een bijeenkomst met “vreemden” gaat.

Ga dus eens wat vaker de deur uit
Een mens kan niet zonder andere mensen. We zijn van nature sociale wezens; vroeger waren we immers afhankelijk van de groep om te overleven. Uit diverse onderzoeken is dan ook gebleken dat mensen met een groot netwerk doorgaans gelukkiger zijn dan mensen met een klein netwerk. Logisch, een groot netwerk zorgt voor diversiteit. Je kunt met je gevoelens terecht bij verschillende mensen. Bovendien maakt gevarieerd sociaal contact ons blij. Dus, neem de volgende keer – als je een interessant event tegenkomt – de uitdaging aan. Schrijf je in en denk aan bovenstaande voordelen! Wie weet komen we elkaar wel tegen 😉