Waar wacht jij op?

De afgelopen weken hoor ik veel over Michelle Obama en dan met name over de biografie van haar hand: Becoming.

Dagblad Trouw schrijft o.a.: Michelle Obama zal met haar man, naasten en assistenten goed hebben nagedacht over het beeld dat ze oproept met haar memoires. “Als je niet naar buiten treedt om jezelf neer te zetten, word je snel en onzorgvuldig door anderen neergezet”, wist ze – daarvoor door schade en schande wijs geworden – al aan het begin van haar jaren als first lady.

Zij is een voorbeeld voor veel vrouwen: ze is zichtbaar, ze strijdt voor inclusiviteit, ze is een voortreffelijk spreekster in het openbaar, een mooie en goedgeklede “first lady” en zeker in Amerika een ware heldin.  Een grote vrouw: letterlijk en figuurlijk!

Wie is jouw rolmodel of voorbeeld? Naar wie kijk je op? Iemand uit de kunst, literatuur, mode, film, politiek of wellicht een dame of heer uit de zakenwereld?

De belangrijkste voorbeelden voor mij  zijn de vrouwen èn mannen in mijn “inner-circle”: welgemeende feedback krijgen zorgt ervoor dat ik kan groeien, zowel persoonlijk als zakelijk. Eerlijkheid, integriteit en vooral humor zijn daarbij belangrijk: roeptoeters of betweters aan de zijlijn daar kan ik niet zoveel mee… Daadwerkelijk naar elkaar luisteren en een open gesprek kunnen voeren is zo waardevol.  Ik ben dankbaar voor “my Sisters and Brothers”, ze zijn me erg dierbaar.

De vrouw die me het meest (mede) gevormd heeft is mijn moeder… ik bewonder haar om haar vermogen tot relativeren en haar opgeruimde karakter.  Na het plotselinge overlijden van mijn vader heeft  ze zichzelf (zonder te klagen) opnieuw uitgevonden: ze ging op Engelse les en een paar keer in de week zwemmen, alles heel dapper in haar eentje, zonder een beroep op miijn broers en mij te willen doen.

Mijn moeder gaf me het laatste zetje in de rug toen ik Witkamp Events wilde gaan starten en stelde me de (ogenschijnlijk) simpele vraag: “Waar wacht je op?”.

Als je de keuze maakt een eigen bedrijf te beginnen krijg je te maken met diverse uitdagingen:  doorzettingsvermogen, veerkracht, hoe ga je om met onverwachte situaties? Juist deze aspecten beheerst mijn moeder als geen ander: ze ziet (weinig) tot geen beren op de weg.  Alles wat je in je hoofd bedenkt gaat immers anders in het echt is haar credo. Ik ben een bevoorrecht mens en dankbaar dat ik haar dochter ben.

Waar wacht jij op?

Plaats een reactie

 1. Ingrid

  Ah wat lief en mooi en zo echt jou. en…je moeder.. Lekker nuchter en praktisch en genietend van alle kansen en van elkaar! Allebei topvrouwen en ik ben blij jullie te kennen!!

  Beantwoord
  • Patricia Witkamp

   Dankjewel lieve Ingrid x

   Beantwoord
 2. Claudia Lettius

  Heel mooi, Patricia, en zo waar. Fantastische en zeer sterke moeder heb je. Wow, wat is zij een mooi en inspirerend voorbeeld. Ik vind het heel knap van je dat je de stap gemaskt hebt. Ik herken je verhaal. Ik heb na het overlijden van mijn zeer dierbare nicht (lees: mijn steun en toeverlaat) en mijn broer besloten mijn passie te volgen en een exclusieve schoenenwinkel te openen. Ik heb bijna letterlijk een pandje in mijn schoot geworpen gekregen waardoor ik wist dat dit door mijn nicht aangestuurd werd. Wij hadden het nl al enige tijd gehad over het samen opzetten van een schoenenwinkel, eerst in Nederland en daarna in Amerika waar zij woonde. Dit gaf me tevens de bevestiging dat ik die kant op moest en dat het een goede keuze was. Ondanks de klanten de weg naar mijn deur nog moeten vinden, ben ik zo blij met mijn beslissing. Het voelt goed om op dit pad te zitten. Ik wens je heel veel succes! Liefs Claudia

  Beantwoord
  • Patricia Witkamp

   Dankjewel Claudia voor je reactie, ik wens je alle goeds toe, Patricia

   Beantwoord
 3. Miranda

  Mooi geschreven Patricia!

  Beantwoord
  • Patricia Witkamp

   Dankjewel Miranda voor je reactie, fijne dag en hartelijke groet, Patricia

   Beantwoord

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.