Zien ze wel wat jij allemaal doet?

Werken aan je carrière betekent zichtbaar zijn

En dat zichtbaar zijn is voor sommige vrouwen best even ‘een dingetje’.

Zien ze wel wat jij allemaal doet?

Als je bewust met je loopbaan bezig bent en je hebt jouw doel voor ogen, dan spelen er nog zoveel meer zaken dan alleen hard werken. Veel vrouwen hebben vaak niet door dat het spelen met de ongeschreven regels en het profileren van jezelf binnen het bedrijf zeker zo belangrijk is.

Ik begeleid veel vrouwen als beginnend leidinggevende of vrouwen die door willen groeien naar bijvoorbeeld een meer strategische functie. Wat ze in het begin vooral doen is nóg harder werken (en niet perse slimmer). Dat gaat dan vaak gepaard met overwerken, lezen van stukken in het weekend of ’s-avonds, collega’s helpen met hun werk en alle gaten dichtlopen die er maar te vinden zijn. Met als gevolg oververmoeidheid of teleurstelling in de functie waar ze altijd van gedroomd hebben.

Onzichtbaar werk

Hoeveel tijd ben jij bezig met onzichtbaar werk? Zorg je er bijvoorbeeld voor dat een project vooral door kan gaan door zelf maar die extra taken op te pakken? Zelfs wanneer dit niet bij jouw rol of functie hoort?

Het is goed om in dat geval bij jezelf na te gaan waarom je dit doet. Voel je jezelf voor alles in je werk verantwoordelijk en is dat handig? Of kun je beter tijd besteden aan werkzaamheden die jou helpen om die volgende stap te zetten? Als je het lastig vindt om werkzaamheden te ‘laten gaan’, en een ander daarmee ‘te belasten’, denk dan eens andersom -> Je geeft een collega de kans om te leren! Deze collega kan bij je terecht bij vragen, maar je neemt het werk niet over. Je helpt de ander op deze manier dus meer dan door het werk over te nemen én je kunt jezelf richt op wat voor jou belangrijk is. Een andere mindset die je ‘schuldgevoel’ misschien helpt te verminderen.

En als je toch werk doet wat niet direct bij jouw rol of opdracht hoort, laat die resultaten dan wel zichtbaar zijn. Vertel je leidinggevende of collega’s wat door jouw bijdrage is bereikt. Dat is niet opscheppen, maar profileren.

Profileren? Liever niet, dat voelt zo opschepperig.

Wees niet bang om jezelf te laten zien. Je mag trots zijn op je resultaten en op jouw inzichten en kwaliteiten. Zie het als een bijdrage aan de organisatie en niet als ‘opscheppen’. Je leidinggevende en collega’s zien wat ze aan je hebben, waarvoor ze jouw kwaliteiten in kunnen zetten en ze weten wat ze van je kunnen leren. Als je het zo bekijkt voelt het misschien minder als opscheppen, maar meer als delen van waarde voor het bedrijf.

Ken je eigen wensen en dromen, weet wat je wilt en wat je kunt. Wees daar duidelijk over naar je omgeving en laat zien dat je er plezier in hebt om jezelf te ontwikkelen.

Dan kun je met plezier vorm geven aan jouw droombaan en je carrière. Dat is werkgeluk in de mooiste vorm. Carrière maken mag, het hoeft niet. Zolang het maar jouw keuze is en dat het gezien wordt!