Werkgeluk, waarom zou je daar nou aandacht aan geven?

Je hebt een baan, maar bent eigenlijk totaal niet happy. Toch houd je vol, om wat voor reden dan ook. Ik vraag me af of dat verstandig is.

Een loopbaan verloopt vaak met ups & downs, dat was ook bij mij. Dus dat het niet altijd een feestje hoeft te zijn, daar ben ik het mee eens. Maar de overall beoordeling mag wat mij betreft op de ‘balans’ wel doorslaan naar ‘geluk’.

In mijn loopbaan heb ik zelf best wat (gedwongen) stappen moeten zetten naar een nieuwe invulling van mijn werk. Ik ben bijvoorbeeld ooit afgekeurd voor mijn eerste ‘jeugdliefde’; mijn baan als verpleegkundige. Mijn rug is tijdens dat werk zo beschadigd dat ik geen tillend beroep meer mag uitvoeren. Wat een verdriet!

Na flink wat opleidingen en nieuwe ervaringen had ik mijn plekje weer helemaal gevonden. Alleen werd die baan – na een grote fusie – opeens veel te groot voor die periode in mijn leven. Ik was moeder van drie kleine kinderen, mijn eigen moeder was ernstig ziek (mantelzorg) én ik probeerde in mijn werk te bewijzen dat ik het wél kon. Ergens nam de balans de verkeerde afslag en was ik mijzelf aan het uitputten. Tot die dag, dat alle ellende eruit kwam. Ik stond ongelofelijk te janken onder de douche. Zag het helemaal niet meer zitten en alle energie spoelde met het douchewater mijn lijf uit.

CARRIÈRE KEUZES MAKEN

Ik stelde mijzelf toen één vraag, waarop het antwoord tegenwoordig mijn lijfspreuk is.

Wat wil ik nu eigenlijk? -> “Ik wil alleen maar gelukkig zijn”.

Daar zijn natuurlijk niet alle problemen meteen mee opgelost, maar het geeft je wel richting. Want als het werkgeluk niet iedere dag op je bordje ligt (omdat je daar op zo’n moment zelf voor kiest), dan kun je er dus ook wat aan doen.

Ik heb destijds de keuze gemaakt om van adviseur een stap terug te zetten naar medewerker. Los van de zware verantwoordelijkheden, de druk en de lange werkdagen. Ik werd weer gelukkig en ging weer geloven in mijzelf. En wat zo mooi is, het bleek dat 1 stap terug– na een tijdje – zelfs een paar stappen vooruit was. Want als de omstandigheden wijzigen kun je weer terug naar waar je vandaan kwam. Het is mooi hoe Sheryl Sandberg dit noemt in haar boek ‘LeanIn’… Je carrière is een klimrek, geen ladder.

LESSONS LEARNED

Wat ik hiervan heb geleerd, is dat je niet moet blijven werken uit angst of dat je moet overleven om de dagen door te komen.

Zet gerust eens een stap opzij of terug in je carrière, kom in je kracht, leer andere competenties aan en ga dan weer verder. Zorg er in ieder geval voor dat je dagen gevuld zijn met plezier, geluk en voldoening. Wees niet bang ‘dat je beurt voorbij gaat’. Maak altijd keuzes voor jezelf, want je moet niet alleen genieten van het weekend, maar ook van de werkweek!